O întâlnire de suflet

Lucian Blaga în cuvântul său din 1932 de la Academia Română a menționat că fiecare localitate își are mândria sa cu deosebsre de celelalte sate. Fiecare localitate cel mai mult se mândrește cu oamenii ce au ieșit din satpe arena mondială și sunt cunoscuți pe plan universal.

Asemenea și noi, malineștenii, suntem mândri cu oamenii din satul nostru, care s-au evidențiat prin munca plină de abnegație în diferite domenii ale vieții. Așa o persoană este Chiorescu Serghei Pinteleivici pe care viața l-a chemat în marea străinătate, dar dorul de satul natal, de oamenii dragi, de școala natală nu l-a părăsit nicicând. Săptămâna trecută l-am avut în școală ca oaspete așteptat pe domnul Serghei cu familia sa.

Noi, profesorii prezenți la această întâlnitre de suflet, am rămas uimiți de o așa bogată activitate de lucru și o viață bogată în aventuri ca ca oaspetelui nostru. A terminat clasa a 10-ea și a 11-ea într-un an, a susținut examenele de admitere la Institutul de Medicină din Chișinău. Terminând cu succese deosebite la învățătură a fost trimis la lucru în Germania, unde a lucrat timp de 8 ani. Apoi la Leningrad a terminat Institutul de Medicină Militar. A fost trimis la războiul din Afganistan  ca medic-șef în secția de reanimare Timp de 2,5 ani dumnealui a salvat multe vieți, a stat la straja sănătății pe insula Capul Verde,acum ultimii ani se află ca medic în Tunisia. Multe momente interesante ne-a dezvăluit domnul Serghei din modul de viață ale altor popoare.

Consăteanul a fost primit cu pâine și sare- simbol al ospitalității poporului nostru.Pâinea și sarea puse pe ștergarul țesut în ornamente naționale ne duce cu găndul la pragul casei părintești. In finalul întâlnirii i-am cadonat lucruri de suflet, cămașa națională primită îi va aduce aminte de obiceiurile și oamenii satului; straista, frumos ornamentată, i-a trezit în suflet puternice momente ale copilărtei, ale primei învățătoare.

Suntem recunoscători pentru această întâlnire și ne mândrim cu toate persoanele de vază ieșite din satul nostru.

 

Iuliana Seredenco

Profesoară de limba română

școala medie Mălinești

Advertisements

Напишіть відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.